No cóż. Gram w tę grę od połowy września do dnia dzisiejszego. Na PS3. Ukończyłem kampanię singlową i teraz staram się grać codziennie przynajmniej 4 gry w trybie multiplayer, najczęściej Opanowanie Terenu (Seize the Ground). Osiągnąłem dwa miesiące temu maksymalny poziom doświadczenia (41), gram prawie wyłącznie klasą Assault Space Marine / Raptor, czyli wojami latającymi na rakietowych silnikach. Jestem tą grą zauroczony, prawie od niej uzależniony. Z dumą stwierdzam, że wcale nierzadko mam najwyższy wynik w drużynie, zdarza się też wcale często, że mam najwyższy wynik w grze. Trening.
Dlaczego stary pecetowiec przesiadł się na PS3?
Po pierwsze nie przesiadłem się, tylko postanowiłem spróbować
.
Jakie zalety ma PS3:
1. Gram siedząc w salonie, nie w swoim gabinecie. Jestem zwrócony do rodziny twarzą, nie plecami. To niebagatelna różnica
2. Jestem w stanie od czasu do czasu zamienić z żoną kilka zdań patrząc jej w oczy
3. Pad daje fantastyczne odczucia kinestetyczne (drży podczas startu i lądowania na silnikach, podczas walki wręcz, podczas wybuchów granatów).
4. Dwa grzybki na padzie pozwalają na płynniejszą kontrolę nad ruchami postaci.
5. Wielki ekran.
6. Zero rozterek związanych z ustawieniami grafiki.
7. Żadnych problemów z płynnością animacji.
8. Żadnych problemów ze Steamem, bo go w systemie Playstation Network (PSN) nie ma.
9. Arcywygodna pozycja gracza
.
Oczywiście są minusy konsoli. Podstawową jest mniejsza precyzja pada w porównaniu do myszy. Ale mysz nie drży...
.
Dlaczego tak uwielbiam Space Marine'a?
1. Warhammer 40 000
2. Fantastyczne, niezbyt duże mapy multiplayerowe (obecnie, po zakupieniu nowego DLC, 8
)
3. 8-osobowe drużyny. To powoduje, że każdy woj się liczy, a dobry gracz jest w stanie spowodować, że drużyna wygra
4. Walka wręcz. W żadnej innej grze nie widziałem tak fenomenalnego silnika pokazującego walkę na młoty, topory, miecze. To widać, słychać i czuć. Biję się praktycznie tylko mieczem energetycznym. Plazmowym pistoletem nie ustrzeliłem nawet 30 wrogów, ciężkim bolterem także, zaś bronią białą - grubo ponad 2 000 (dokładnie nie wiem, bo licznik się zatrzymał).
5. Nieprawdopodobna adrenalina podczas starć.
6. Możliwość komunikacji głosowej (jeśli się ma odpowiednie słuchawki)
Jeśli ktoś na tym forum posiada PS3 i ma tę grę, jestem chętny do współpracy
.